Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022? - iApples

Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022?

Op maandag, 6 juni 2022, live in Apple Park kondigde Apple weer een aantal vernieuwingen aan op het WWDC 2022. Kort samengevat werden de volgende punten aangekondigd:

  • De nieuwe IOS 16 staat om de hoek
  • Ook in Nederland kun je straks 'kaarten' gebruiken in 3D
  • Apple CarPlay krijgt een flinke update
  • Er komt een nieuwe WatchOS (9) software
  • Apple komt binnenkort met de gloednieuwe M2 chip voor Mac
  • Een nieuwe Macbook Air (inclusief M2)
  • De nieuwe MacOS 13: Ventura
  • iPadOS 16

IOS 16

Jaren hebben Apple gebruikers moeten wachten op een feature dat al lang en breed mogelijk was bij andere telefoon aanbieders. Dan refereren we naar het personaliseren van het vergrendelscherm van de iPhone. Met een van de grootste updates ooit, krijg je nu de optie om je scherm volledig naar smaak in te delen, inclusief het gebruik van widgets.

Nieuwe vergrendelscherm Apple

Voor de iPhone hebben ze nu hetzelfde mogelijk gemaakt als wat er al een tijdje mogelijk was bij de Apple Watch. Je kunt nu namelijk verschillende vergrendelschermen maken en ter plekke switchen.

Kortom zal de update nog een paar benoemingswaardige verbeteringen krijgen:

Meldingen
Zo houd je vanaf IOS 16 'Live activities' bij via het vergrendelscherm van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd maar ook van de status van je taxi.

Berichten
Binnen de berichten App krijg je nu de mogelijkheid om berichten te bewerken na deze verzonden te hebben. Ook kun je ze nu volledig verwijderen. Voorheen was het enkel mogelijk via FaceTime, maar nu kun je ook 'SharePlay' binnen de berichten app gebruiken.

Dicteren
De dicteren functie krijgt een update bij de nieuwe software. Tijdens het gebruik van de dicteerfunctie zal je nu gemakkelijk kunnen gaan schakelen met je stem ter assistentie van het toetsenbord. Ook zal je nu interpuncties en emoji's kunnen gaan omschrijven met je stem.

Kaarten in 3D
Het was al eerder mogelijk in de UK en de verenigde staten, maar nu ook binnen Nederland zal je via de kaarten applicatie bepaalde plekken kunnen bewonderen in 3D. Ook zal je in het vervolg tot wel 15 tussenstops kunnen gaan toevoegen wanneer je van A naar B wilt gaan. Makkelijk voor wanneer je in nieuwe steden in 1 route meerdere bezienswaardigheden wil bekijken.

Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022?

Woning
Vanaf IOS 16 zal Apple gaan werken met een nieuwe standaard voor Smart Homes genaamd 'Matter'. Dit is dusdanig veilig dat zelfs Apple je gegevens niet kan inzien.

Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022?

Fitness
Met iOS 16 introduceert Apple de Fitness-app voor alle gebruikers. Niet alleen voor consumenten met een Apple Watch, dus. Via deze weg is het mogelijk om je stappen te meten en bepaalde workouts, zonder smartwatch, te meten.

WWDC 2022: De nieuwe generatie CarPlay

Tijdens WWDC 2022 heeft Apple ook de volgende generatie CarPlay aangekondigd. Dit keer is het mogelijk om widget van je iPhone over te nemen. Je kunt daarbij ook instellingen voor je auto (zoals Climate Control) aanpassen, zonder dat je het systeem hoeft te verlaten.

De grootste update is de mogelijkheid om ook het dashboard van je auto te veranderen. Apple communiceert met CarPlay met de auto en weet via deze weg alle belangrijke informatie weer te geven. Het is ook direct aan te passen naar je eigen smaak.

Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022?

WatchOS 9

Apple heeft tijdens WWDC 2022 ook direct watchOS 9 aangekondigd. Het besturingssysteem voor de Apple Watch krijgt deze herfst een kleine upgrade. Het is mogelijk om gebruik te maken van vier verschillende, nieuwe, wijzerplaten.

De software ondersteunt het nieuwe Siri-ontwerp en maakt gebruik van balkmeldingen, zoals je iPhone dat op dit moment ook doet.

De Apple Watch is dankzij dit nieuwe besturingssysteem ook in staat om je bewegingen, tijdens het hardlopen, beter te meten. Via deze weg kan je advies op maat krijgen en je eigen prestaties makkelijker verbeteren. De informatie wordt namelijk direct toegepast op verschillende nieuwe workout-views. Tijdens de workout word je ook gecoacht om je houding of tempo bijvoorbeeld te verbeteren.

Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022?

Slaap en gezondheid
Met 'Sleep Stages' is het mogelijk om je slaap nog beter te meten. Via de Apple Watch en de Gezondheid-app is niet alleen te zien hoelang je geslapen hebt. Je kunt ook zien hoe diep je op bepaalde momenten geslapen hebt. Iets dat invloed heeft op je gezondheid, want via deze weg kun jij je slaap verbeteren.

Als je een ongezonde hartritme hebt, is de Apple Watch in staat je beter te waarschuwen. De smartwatch houdt in de gaten hoe lang je bijvoorbeeld een onregelmatige hartritme hebt en geeft je een melding met wat dit betekent en wat je eventueel moet doen.

Het is via watchOS 9 ook mogelijk om je medicatie te tracken. Je voert alle medicijnen in, past er een schema op aan en krijgt herinneringen zodra dit nodig is.

Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022?

Apple introduceert de gloednieuwe MacBook Air

De verwachting was er al, maar de bevestiging is hier. Apple kondigt een nieuwe generatie MacBook Air aan. De laptop is voorzien van hetzelfde ontwerp als de Pro-modellen en beschikbaar in vier verschillende kleurenopties. Niet alleen super makkelijk mee te nemen, maar ook zeer stijlvol dus.

Net als bij de huidige modellen betekent dat dus ook de terugkeer van Magsafe. De M2 MacBook Air is al voorzien van een verbeterde accuduur (18 uur video playback), maar laadt ook sneller op. Het is met een 67W-adapter mogelijk om hem binnen een half uur tot 50% op te laden.

Die verbeterde accuduur is natuurlijk het resultaat van de M2-chip die op gebied van prestaties ook veel meer te bieden heeft. De laptop is dankzij de chip zelfs vijf keer sneller dan de Macbook Air zonder Apple Silicon.

De MacBook Air is voorzien van een 13.6-inch Liquid Retina-beeldscherm. Met een helderheid van 500 nits is deze 25% meer helder dan het huidige model. Het scherm is ook voorzien van een notch met verbeterde camera.

De nieuwe MacBook Air is vanaf volgende maand beschikbaar voor $1199. Naast dat model introduceert Apple ook de M2-chip voor de 13-inch MacBook Pro.

Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022?

WWDC 2022: Apple introduceert macOS 13 Ventura

Ventura, dat is de naam van het nieuwe besturingssysteem voor de Mac. Het is onder andere voorzien van een functionaliteit genaamd Stage Manager. Via deze weg is het mogelijk om te focussen op de app die je gebruikt, zonder enige afleiding. Het zet simpelweg alle openstaande schermen in een rijtje aan de linkerkant van het beeldscherm. Gebruik je van een bepaalde app meerdere schermen? Dan zal deze overzichtelijk te zien zijn.

Naast Stage Manager introduceert Apple ook het vernieuwde Spotlight. Je kunt niet alleen timers zetten, maar bijvoorbeeld ook apps staten vanuit de zoekbalk. Je krijgt een duidelijk overzicht van alle informatie die je bij een zoekopdracht kan vinden.

Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022?

Mail en Safari
macOS 13 Ventura biedt ook een aantal nieuwe functionaliteiten binnen Mail. Zo is het onder andere mogelijk om berichten in te plannen, zodat ze op het juiste moment verstuurd worden. Het is ook makkelijker geworden om te zoeken binnen de applicatie. Bij iedere letter die je intikt krijg je een aantal suggesties te zien.

Binnen Safari is het dankzij macOS 13 mogelijk om tabgroepen te delen met vrienden. Handig als je bijvoorbeeld met elkaar een vakantie aan het plannen bent. Daarnaast wordt het web ook een meer veilige plek. De browser wordt voorzien van Passkeys. Door gebruik te maken van je Apple ID wachtwoord of Touch ID krijg je automatisch gegenereerde wachtwoorden die niet van je apparaat weg gaan. Zo zijn ze minder gevoelig voor phising, wat het gebruik op het web dus weer veiliger maakt.

Gaming en samenwerken
Om de volledige potentie van Apple Silicon te benutten introduceert het bedrijf Metal 3 en Metal FX Upscaling. Het is mogelijk om complexe renders sneller te renderen. Het resultaat is een verbeterde beeldkwaliteit tijdens het gamen. Dankzij de Fast resource loading API worden ook de laadtijden van games gedrukt. Om dat te bewijzen zal de nieuwe game Resident Evil: Village op de Mac verschijnen.

Wat kondigde Apple dit jaar aan bij het WWDC 2022?

Via Handoff is het mogelijk om gesprekken tussen verschillende apparaten door te sturen. Van je iPhone naar je Mac en van je Mac naar je iPad. Erg tof natuurlijk, maar het wordt beter. Consumenten kunnen vanaf nu hun iPhone gebruiken als webcam voor hun MacBook. Niet alleen handig voor extra licht (via de flitser), maar ook voor top view video’s.

WWDC 2022: Apple introduceert iPadOS 16

Naast iOS 16 heeft Apple natuurlijk ook iPadOS 16 aangekondigd. First things first: de Weer-app verschijnt ein-de-lijk op de iPad! De tablet krijgt via de software ook toegang tot Collaboration. Via deze functionaliteit is het mogelijk om met verschillende mensen aan een bepaald document te werken. Simpel uitgelegd: je deelde voorheen altijd een kopie van een document en zal nu iedereen direct toegang geven om aan de slag met het origineel.

Kortom: Apple heeft weer een hele waslijst met verbeteringen en nieuwe generaties devices aangekondigd. Nu zijn wij natuurlijk benieuwd hoe dit er in de praktijk uit gaat zien.

Ben jij op zoek naar refurbished Apple devices en nieuwe Apple accessoires? Neem dan een kijkje in onze shop. Klik hier!

Terug naar blog