We zoomen in op de iPhone 14, vers van de pers! - iApples

We zoomen in op de iPhone 14, vers van de pers!

Allereerst, het instapmodel: de iPhone 14.

Vandaag zoomen we in op de iPhone 14, dat dient als het instapmodel van de nieuwe generatie. Het verschil met de iPhone 13 is deze keer wel erg klein. Toch zijn er wel een aantal verbeteringen voor de iPhone 14. Wat heeft Apple dit jaar weer bedacht?

iPhone 14 in het kort:

 • Het design lijkt op dat van de iPhone 13
 • Camera’s beter dan voorheen bij weinig licht
 • Selfie camera met groter diafragma en autofocus
 • Batterij gaat 1 uur langer mee t.o.v. iPhone 13
 • Kleur: wit, zwart, rood, blauw en paars
 • iPhone 14 nieuwprijs: 1019 euro
 • 9 september startte de pre order
 • 16 september iPhone 14 release date

iPhone 14 kleuren

Schermformaten

Apple heeft wederom vier iPhone modellen gelanceerd, met twee goedkopere en twee geavanceerdere versies. In de plaats van de ‘mini’ komt er de iPhone 14 Plus die een scherm van 6,7 inch heeft. Dit zijn de modellen:

 • iPhone 14 (6,1 inch)
 • iPhone 14 Plus (6,7 inch)
 • iPhone 14 Pro (6,1 inch)
 • iPhone 14 Pro Max (6,7 inch)

In 2020 en 2021 lanceerde Apple een high-end telefoon In een compact jasje: de iPhone 12 mini en iPhone 13 mini. De mini-toestellen (met een 5,4-inch-scherm) werden niet het succes waarop Apple hoopte. In plaats daarvan komt er dus een grotere iPhone 14 Plus. Maar deze bespreken we later.

Het ontwerp

De laatste keer dat het iPhone ontwerp drastisch veranderde, was bij de iPhone X in 2017. Destijds kreeg de iPhone voor het eerst een vrijwel randloos design, zonder thuisknop en mét de beruchte 'notch'. Dit is de bekende hap uit het scherm, waarin onder meer de selfiecamera en Face ID-techniek zit. Dit jaar kent de gewone iPhone niet veel vernieuwingen in het design. De twee goedkopere modellen (de iPhone 14 en iPhone 14 Plus) hebben opnieuw een ontwerp met een notch. Die is even groot als bij de iPhone 13. Verder ziet de iPhone 14 er net iets strakker uit door de dunner schermrand en iets rondere hoeken.

Nog steeds geen ProMotion-scherm

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max waren de eerste iPhones met ProMotion. Hiermee kan het scherm sneller verversen (tot 120 Hz). Dit valt vooral op bij het swipen en scrollen, waarbij de weergave er vloeiender uitziet. ProMotion kan de snelheid van verversen ook juist verlagen (tot 10 Hz) om de batterij te sparen.

Helaas heeft deze iPhone 14 nog steeds geen ProMotion-display. Een scherm met 120 Hz blijft dus een exclusiviteit van de geavanceerdere Pro-modellen (dus de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max). Ook zien we bij de Pro-modellen een always-on display. De iPhone 14 heeft net als de iPhone 13 dezelfde Super Retina XDR OLED-scherm.

iPhone 14 scherm

De camera: beter bij weinig licht

Al jaren (sinds de iPhone 6s uit 2015) hebben de camera’s van de iPhones lenzen met 12-megapixels. Bij de iPhone 14 blijft dit gelijk. Toch is de camera van de iPhone 14 wél verbeterd. Dit zien we voornamelijk in de (selfie)-camera van de iPhone 14 (Plus). Zo kan hij bij weinig licht 49 procent beter filmen en fotografen.

De TrueDepth-camera krijgt ook nieuwe features: ‘Autofocus’ voor enorm scherpe foto’s en ‘Filmmodus’ voor goede video’s zijn twee van deze nieuwe functies. Daarnaast moet ‘Actiemodus’ zorgen voor een nóg betere beeldstabilisatie. Het instapmodel van hét nieuwe vlaggenschip van Apple krijgt geen macrofotografie. Wel kan je portret modus gebruiken bij de selfie camera.

De camera van de iPhone 14 lijkt een van de grootste verbeteringen.

iPhone 14 camera

Dezelfde processor

Dit jaar is er een opvallend verschil tussen de reguliere iPhone 14 en iPhone 14 Pro: alleen de luxere Pro modellen krijgen de nieuwe A16 Bionic-chip. De standaard iPhone 14-modellen moeten het doen met de A15 Bionic die nu ook in de iPhone 13 (mini) zit. Deze is wel een beetje sneller geworden. Daarnaast zijn de iPhone 14 modellen voorzien van meer werkgeheugen voor een nog betere ervaring.

Heeft de iPhone 14 nog een simkaartslot?

Apple ziet geen toekomst in fysieke simkaarten. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat toekomstige telefoons van het bedrijf met e-sim werken, een elektronische simkaart die je digitaal activeert. De Apple Watch met LTE (mobiel internet) werkt ook op deze manier. Momenteel wordt deze virtuele simkaart alleen maar in de VS getest.

Prijzen

De prijzen van de iPhone 14-modellen maakte Apple tijdens de aankondiging bekend. Deze zijn veel duurder geworden. De iPhone 14 heeft een adviesprijs van 1019 euro. Als je een iets groter model (met betere batterij) wilt kies je voor de iPhone 14 Plus. Deze kost 1169 euro. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt voor de prijzen in combinatie met het opslaggeheugen van de iPhone 14.

 • iPhone 14 (128GB); 1019 euro
 • iPhone 14 (256GB); 1149 euro
 • iPhone 14 (512GB); 1409 euro

iApples.nl

Dit waren de verbeteringen van de iPhone 14. Dit model laat zich bij iApples.nl nog even op zich wachten. Maar gelukkig betekent de introductie van de nieuwe iPhone dat de prijzen van de iPhone 13 gezakt zijn. Kijk snel eens in onze webshop!

Terug naar blog